Aluminium kozijnen of kunststof kozijnen

Aluminium kozijnen of kunststof kozijnen?

Ben jij op zoek naar de beste en mooiste kozijnen voor jouw woning? Dan kom je al snel uit bij aluminium of kunststof kozijnen. Maar wat is het beste materiaal in jouw situatie? Dat is van verschillende factoren afhankelijk en de keuze voor aluminium of kunststof kozijnen kan vrij lastig zijn. 

Uitstraling kunststof kozijnen ten opzichte van aluminium kozijnen

Kunststof kozijnen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Met glanzende of matte, gladde afwerking of juist met houtnerf afwerking, tussendorpels voor óf tussen het glas, maar ook een verspringend bovenlicht behoren tot de mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar een moderne of juist historische uitstraling, met kunststof kozijnen kun je alle kanten op. Aluminium kozijnen zijn minder veelzijdig, maar geven wel een mooie premium look. Vooral voor moderne woningen is aluminium een perfecte keuze. Daarnaast is aluminium erg sterk en daardoor zeer inbraakveiliger dan kunststof.

 

Isolatiewaarde kunststof kozijnen vs aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen en kunststof kozijnen hebben beiden een hoge isolatiewaarde en zijn daarom erg duurzaam in vergelijking met hout. Als je ze echter tegen elkaar afzet, dan scoort een kunststof kozijn beduidend beter. De isolatiewaarde van kozijnen wordt uitgedrukt in de zogenaamde U-waarde. Hierbij wordt gekeken naar de isolatiewaarde van het glas en de isolatiewaarde van de kozijnen, waarbij rekening is gehouden met het verlies aan isolatie aan de randen van het raam en kozijn. Hoe lager de score, hoe hoger de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen ligt gemiddeld rond de 1 tot 2, bij aluminium kozijnen ligt dat iets hoger tussen de 1,8 tot 2,7.

Onderhoud en behandeling van aluminium kozijnen

Aluminium en kunststof zijn onderhoudsvriendelijke materialen en lenen zich goed voor de afwerking van deuren en kozijnen. Ze hoeven niet opnieuw geschilderd te worden, gaan niet rotten en zijn goed schoon te houden. Aluminium kozijnen zijn echter wel wat gevoeliger voor zoute lucht. Daarom zijn aluminium kozijnen minder geschikt voor toepassing in een omgeving met (zoute) zeewind. Als je dat toch wilt, zal je vaker onderhoud moeten uitvoeren aan de aluminium delen. Het onderhouden van kunststof is niet ingewikkeld, eens in het kwartaal de kozijnen afdoen met water is voldoende! Voor aluminium is het misschien nog makkelijker, want het is niet elektrostatisch en trekt dus geen vuil aan.

In het geval van schade door bijvoorbeeld inbraak, kun je niet eenvoudig een klein deel van het kozijn vervangen, wat bij hout vaak wel het geval is. In dat geval is herstel van het originele kozijn (bijna) niet te realiseren. Bij aluminium is het herstel van kleine beschadigingen wel goed te realiseren door kozijnen opnieuw te schuren of te polijsten.

Prijzen kunststof kozijnen en aluminium kozijnen

Het grootste verschil tussen kunststof of aluminium kozijnen zit in de prijs. Aluminium is een stuk duurder, zelfs duurder dan hardhout. De prijzen voor kunststofkozijnen liggen een stuk lager, dus dat maakt dat kunststof en aluminium twee verschillende markten bedienen:

  • Kunststof kozijnen zijn een duurzame, goedkope oplossing met veel mogelijkheden qua uitstraling.
  • Aluminium kozijnen hebben een premium look, maar is de duurste optie en past goed bij een moderne bouwstijl.

Stel een lijstje samen van de wensen die je hebt, prioriteer deze en kijk dan op basis daarvan wat het beste bij jouw wensen past. Twijfel je nog of je liever toch voor hardhouten kozijnen of kunststof kozijnen wilt kiezen? Lees dan ook onze vergelijking tussen hout of kunststof kozijnen.

 

©2024 Het Kozijnhuys - Privacybeleid