Kunststof Kozijnen Schoonmaken

Kunststof kozijnen schoonmaken

Ook kunststof kozijnen worden helaas vies. Dit kan zijn van zwarte aanslag tot begroeiing. Het is belangrijk om je kunststof kozijnen tijdig schoon te maken. Hoe pak je dit het beste aan? Kies je voor schoonmaakmiddelen, alleen water of een specialistisch schoonmaakbedrijf? In dit artikel leggen we uit hoe jij het beste jouw kunststof kozijnen kunt schoonmaken.

Samenvattend: Water is hét middel om kunststof kozijnen schoon te maken. Andere schoonmaakmiddelen kunnen de kozijnen beschadigen en raden wij ten zeerste af.

Kunststof kozijnen schoonmaken met ammoniak, dasty of hg

Om de uitstraling van je huis fraai te houden wil je jouw kunststof kozijnen schoon houden. Schoonmaakmiddelen als Dasty, HG of Ammoniak kunnen aantrekkelijk lijken om het vensterraam schoon te maken. Niets is echter minder waar. Wij raden het gebruik van deze middelen ten zeerste af.

Dit kan er namelijk voor zorgen dat er verwering op kan treden van het kunststof. Daardoor zal de toplaag slijten. Diverse schoonmaakmiddelenleveranciers worden aangeraden om kunststof kozijnen toch schoon te maken met hun producten, zoals de Dasty allesreiniger en de HG Kunststof reiniger. Deze middelen raden wij af omdat ze jouw kunststof kozijnen kunnen beschadigen.

Kunststof kozijnen schoonmaken met ammoniak

Het gebruik van ammoniak is absoluut af te raden, dit product is namelijk geen schoonmaakproduct. Het kan, net zoals de andere producten, zorgen voor verwering en beschadiging van de kunststof delen. Chemische schoonmaakmiddelen zoals ammoniak, hg of dasty kunnen schade veroorzaken aan de kozijnen. Wij adviseren om geen gebruik te maken van schoonmaakmiddelen, middelen die een passieve werking hebben of op waterbasis gemaakt zijn. De redenen waarom je de drie hiervoor benoemde middelen niet mag gebruiken zijn:

 • Het zorgt voor beschadiging, zoals het slijten van de toplaag.
 • Het kan vlekken achterlaten in de bekleding van de kunststof kozijnen.
 • Grove hulpmiddelen zoals een schuurspons of borstel zorgen voor schade.
 • Beste manier om kunststof kozijnen schoon te maken

  De allerbeste manier is het schoonmaken met water en een schoonmaakdoek. Maak geen gebruik van een spons of andere een grove schuurdoek en kies voor het gebruik van een emmer water en maak dus geen gebruik van een tuinslang of hogedrukspuit. Water is hier het wondermiddel, aangezien deze jouw kunststof kozijnen niet beschadigen. Het allerbeste is om gebruik te maken van kalkvrij water aangezien dit water geen kalkvlekken achterlaten.

  Kunststof kozijnen in de wax zetten

  Om jouw kunststof kozijnen te beschermen tegen allerlei vormen van vuiligheid, kun je deze beschermen door deze in de wax te zetten. Het voordeel van de kunststof delen in te smeren met wax is dat vuil zich niet hecht aan de kunststof maar aan de wax. Daardoor valt de vuiligheid makkelijk af te nemen is.

  Conclusie

  Concluderend is water het beste middel als je kunststof kozijnen wilt schoonmaken. Het is simpel, maar effectief. Vermijd daarbij chemische middelen en doekjes aangezien dit kan zorgen voor beschadiging in de vorm van vlekken of slijtage. Gebruik dus alleen water en een gewone schoonmaakdoek en geniet van jouw schone kunststof kozijnen.

  ©2024 Het Kozijnhuys - Privacybeleid