Subsidie kunststof kozijnen

Wat voor mogelijkheden voor subsidie zijn er ter beschikking voor kunststof kozijnen?

Jij wilt zowel in koude als warme dagen in een aangename temperatuur in huis kunnen genieten. Dat kan door een kachel, maar dat zorgt voor een hogere energierekening. De meest voordelige optie is het isoleren van jouw huis. Isolatie speelt een grote rol bij de renovatie van koopwoningen. Ook kunststof kozijnen zorgen voor meer isolatie en uiteindelijk lagere energiekosten. Daarbij komt de vraag op je op de isolerende maatregel van het aanschaffen van kunststof kozijnen ook subsidie kunt aanvragen? De regels hiervoor veranderen constant. In dit artikel wordt uitgegaan van de regels die gelden op maart 2023. in deze blog beantwoorden we de vraag of subsidie ook geld voor kunststof kozijnen.

Samenvatting

 • In de subsidiemeting worden vanaf 2023 ook de kozijnen meegenomen. Daarmee krijg je zowel subsidie op het glas als de kunststof kozijnen.
 • Geld enkel bij HR++ of Triple glas en kan enkel bij vervanging van minimaal 8 vierkante meter en maximaal 45 vierkante meter.
 • Het subsidiebedrag op HR++ glas is €23 (€46 wanneer je nog een tweede andere isolatiemaatregel uitvoert) en Triple glas is €65,50 (€131 wanneer je nog een tweede andere isolatiemaatregel uitvoert), inclusief kunststof kozijnen.
 • Voor extra isolatiemaatregelen in het kozijn zoals panelen of isolerende deuren geldt een ander tarief.
 • Isolatiewaarde moet maximaal 0,7 W/m2k voor Triple glas en 1,2 W/m2k voor HR++ glas wezen.
 • Andere subsidiebedragen vanaf 2023, verschilt met tarieven van een aangeschafte maatregel tussen 24 april 2022 en 1 januari 2023.
 • Subsidie geld enkel als het door een bouwinstallatiebedrijf - zoals Het Kozijnhuys - geïnstalleerd wordt.

Condities subsidie aanvragen op kunststof kozijnen

Een kunststof kozijn is een isolerend product. Op isolerende producten kan subsidie aangevraagd worden volgens de ISDE-regeling (de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’-regeling). Er zijn 5 soorten isolatie waarop een aanvraag voor subsidie mogelijk is, dat zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dak-, zolder- of vlieringisolatie en glasisolatie. Hierbij is de glasisolatie de belangrijkste. Er geld subsidie op de vervanging van bestaand glas wat vervangen wordt door HR++ glas of Triple glas. Triple glas en HR++ glas hebben een lage U-waarde van 0,7 W/m2K en 1,2 W/m2K. Het is belangrijk dat minimaal 8 vierkante meter geïsoleerd oppervlak (ook kunststof kozijn) wordt vervangen bij de glasisolatie. Voor alle maatregelen kan je de website van de Rijksoverheid voor Isolatiemaatregelen voor woningeigenaren raadplegen. Hieronder alle belangrijke voorwaarden op een rij:

 • Er kan subsidie aangevraagd worden voor één isolatiemaatregel. Als je er binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel nog een tweede maatregel uitvoert, dan wordt het subsidiebedrag op de eerder genomen isolatiemaatregel verdubbeld!
 • Het installeren van HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen, deuren en kozijnen gelden dan als één maatregel (onder glasisolatie).
 • Er moet minimaal 8 vierkante meter aan oude ramen, panelen of deuren worden vervangen en maximaal 45 vierkante meter. Als je hierover gaat krijg je de subsidie voor 45 vierkante meter.
 • De isolatiewaarde voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m2K en voor het HR++ glas 1,2 W/m2
 • Schaf je Triple glas aan dan is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende (kunststof) kozijnen met een maximale Uf-waarde van 1,5 W/m2
 • Het subsidiebedrag per vierkante meter indien geïnstalleerd in 2023 is voor HR++ glas €23,- en voor Triple glas €65,50.
 • Schaf je hierbij panelen in kozijnen aan, dan geld er een subsidie per vierkante meter van €10,- bij een U-waarde tussen 1,2 en 0,7 en €45,- bij een isolatiewaarde onder de 0,7.
 • Ook op isolerende deuren krijg je subsidie bij het aanschaffen van glas. Dat is €23,- als de isolatiewaarde tussen 1,5 en 1,0 zit en €65,50 als het onder de 1,0 zit.
 • Met de verdubbeling houdt dat in dat je op HR++ glas €46,- per vierkante meter en voor Triple Glas zelfs €131,- per vierkante meter kan krijgen!
 • Voor isolerende panelen is dat bedrag €20,-  of €90,- per vierkante meter. Bij isolerende deuren is dat €46,- of €131,- per vierkante meter.
 • Op uitbreidingen zoals een dakkapel of andere aanbouw valt geen subsidie aan te vragen.
 • Isolatiemaatregelen moeten geïnstalleerd worden in een woning met een bouwjaar voor 2019.
 • De subsidie geldt alleen als je het glas (en de kunststof kozijnen) laat installeren door een bouwinstallatiebedrijf.

Schakel als bouwinstallatiebedrijf Het Kozijnhuys in en vraag vervolgens subsidie aan. Neem contact met ons op of vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan voor de installatie op kunststof kozijnen.

Verandering subsidieregeling isolatie Rijksoverheid

In 2022 gold de maatregel dat er twee isolatiemaatregelen gedaan moesten worden voordat subsidie aangevraagd kon worden. Heb je tussen 24 april 2022 en 1 januari 2023 een isolatiemaatregel toegepast, dan geld die regel nog steeds. Ook zijn de subsidiebedragen voor een installatie in die periode hoger. Wil je na 1 januari 2023 een isolatiemaatregel installeren dan is één maatregel genoeg om subsidie over aan te vragen. Bij enkel glasisolatie kun je dus subsidie ontvangen op het glas en de kunststof kozijnen. Welke merken en types glas worden geaccepteerd kun je lezen in de meldcode hoogrendementsglas 2023.

Nieuwe meetmethode isolatiemaatregelen kunststof kozijnen

Je kunt subsidie aanvragen als je jouw huidige glas vervangt door HR++ glas of Triple glas. Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe meetmethode voor glasisolatie. Dit heet de binnenwerkse maat. Hier wordt de oppervlakte van de opening in de gevel gemeten vanuit de binnenkant van de woning. In deze meetmethode tellen de kozijnen ook mee in de oppervlakte berekening voor het subsidiebedrag. Dit betekend dat er sinds 2023 subsidie zit op kunststof kozijnen. Het kozijnhuys installeert het HR++ glas of Triple glas eenvoudig in jouw kunststof kozijnen. Bij het aanschaffen van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ of Triple glas kun jij dus subsidie aanvragen.

Subsidiebedrag voor kunststof kozijnen

Door de nieuwe meetmethode worden kunststof kozijnen ook meegenomen in de subsidie. De prijzen voor de subsidie hangen af van de isolatiewaarde van het glas, de panelen en de deur en het moment van installatie. Bekijk voor de prijzen de ISDE-subsidieprijzen.

Installatie tussen 24 april 2022 en 1 januari 2023

Alle bedragen gelden per vierkante meter. Heb jij nieuw HR++ of Triple glas geïnstalleerd tussen 24 april 2022 en 1 januari 2023? Dan heb je recht op een subsidie op Triple glas van €75,- en bij HR++ glas van €26,50. Haal je hierbij panelen in de kunststof kozijnen dan heb je recht op een subsidie van €11,50 (U-waarde tussen 1,2 en 0,7) of €57,50 (U-waarde onder 0,7). Bij deuren met een isolatiewaarde tussen 1,5 en 1,0 heb je recht op een subsidie van €26,50. Is de isolatieaarde onder 1,0 heb je recht op €75,-. Subsidie op deuren en panelen geldt enkel in combinatie met HR++ of Triple glas.

Installatie in 2023

De bedragen gelden per vierkante meter. Als je na 2023 een isolatiemaatregel aanschaft zijn de subsidiebedragen iets lager. Op HR++ glas geldt €23,- en op Triple glas €65,50. Op de isolerende panelen valt een bedrag aan te vragen van €10,- als de isolatiewaarde tussen 1,2 en 0,7 zit, of €45,- als de isolatiewaarde onder de 1,0 zit. Bij isolerende deuren geldt een bedrag van €23,- (U-waarde tussen 1,5 en 1,0) of €65,50 (U-waarde onder 1,0). De subsidie op panelen en deuren geldt alleen als je ook HR++ of Triple glas aanschaft. Als je nog een andere tweede isolatiemaatregel uitvoert zal het subsidiebedrag verdubbelen!

Bij Het Kozijnhuys subsidie op kunststof kozijnen

Op kunststof kozijnen zelf zijn er helaas geen subsidieaanvragen mogelijk. In combinatie met HR++ glas of Triple glas is het met de binnenwerkse maat wel mogelijk om ze onder het oppervlakte van glasisolatie te rekenen. Je kan de installatie laten uitvoeren door Het Kozijnhuys. Al ons glas bij de installatie van kunststof kozijnen is minimaal HR++- of Triple glas. Bij de montering van minimaal 8 vierkante meter aan HR++-glas of Triple glas met kunststof kozijnen, vervang je jouw slecht-isolerende glas en heb je recht op subsidie. Laat Het Kozijnhuys jouw nieuwe kunststof kozijnen met isolerend glas installeren en vraag subsidie aan.

 

Op basis van dit artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Alle informatie die in het artikel gebruikt is, is gebaseerd op informatie van de rijksoverheid per maart 2023. Bron: Rijksoverheid  

©2023 Het Kozijnhuys - Privacybeleid