Hout of kunststof kozijnen

Kies je voor hout of kunststof kozijnen?

Je kunt je bij het nieuw plaatsen of vervangen van de kozijnen afvragen wat beter is: kunststof kozijnen of hardhouten kozijnen? Wat is prijstechnisch gunstiger? Welk materiaal isoleert beter? Wat zijn de garanties op de langere termijn? Een hoop vragen die de keuze lastiger maken. We gaan stap voor stap kijken wat gunstiger is: hout of kunststof kozijnen?

Prijzen kunststof kozijnen en houten kozijnen

De prijzen van hardhouten kozijnen liggen hoger dan de prijzen van kunststof kozijnen. Dit heeft onder andere te maken met de productiekosten. Kunststof kozijnen kunnen voordeliger geproduceerd worden in de fabriek, terwijl er bij het maken van houten kozijnen meer mankracht nodig is. Qua investering loont het dus om voor kunststofkozijnen te kiezen.

Maar hoe zit het dan met de langere termijn? Hardhouten kozijnen kunnen, mits goed onderhouden, zo’n 75 jaar mee. Kunststof kozijnen hebben bijna geen onderhoud nodig, maar hebben een iets kortere levensduur van rond de 50 jaar. Als je dus de kosten zou uitsmeren over de jaren dat je gebruik kunt maken van de kozijnen, dan zijn de verschillen niet zo groot en ligt het dus dicht bij elkaar.

 

Onderhoud kunststof kozijnen vs houten kozijnen

Zoals al eerder benoemd; kunststof kozijnen hebben geen onderhoud nodig. Ze hoeven niet minstens eens in de 5 jaar overschilderd te worden, zoals dat bij hout wel het geval is. ER wordt geadviseerd eens per jaar eens een natte doek over de kozijnen te halen om vuil te verwijderen, meer is er niet nodig! Dit maakt kunststof kozijnen een duurzame oplossing, omdat er geen extra onderhoudskosten bij komen kijken voor het schilderen en eventueel verwijderen van houtrot.

Is de isolatiewaarde van kunststof kozijnen beter dan hout?

De isolatiewaarde van kozijnen wordt uitgedrukt in de zogenaamde U-waarde. Hierbij wordt gekeken naar de isolatiewaarde van het glas en de isolatiewaarde van de kozijnen, waarbij rekening is gehouden met het verlies aan isolatie aan de randen van het raam en kozijn. Hoe lager de score, hoe hoger de isolatiewaarde. Gemiddeld ligt de U-waarde van kunststof kozijnen tussen de 0,9 en 2. Bij hout ligt dat een stukje hoger; tussen de 2,5 tot 3,5. Kunststof kozijnen isoleren dus beter dan aluminium of houten kozijnen.

Houten kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen

Als je aan de slag wilt met het beter isoleren van je woning of het vervangen van oude (houten) kozijnen, dan zal onderstaand overzicht duidelijkheid geven of je dan moet kiezen voor kunststof kozijnen of hout. Als we onderaan de streep de balans opmaken, zie je dat de voordelen en nadelen van houten of kunststof kozijnen vrij duidelijk worden:

  • Kunststof kozijnen zijn een stuk voordeliger in de aanschaf, maar hebben een minder lange levensduur.
  • Houten kozijnen moeten geregeld overschilderd worden en bij te weinig onderhoud kan het kozijn gaan rotten. Dit brengt ook extra (onderhouds)kosten met zich mee. Dit is bij kunststof kozijnen niet het geval.
  • Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten kozijnen.

Ben jij ook geïnteresseerd in het vervangen van jouw houten kozijnen voor kunststof kozijnen? En wil je graag dat vakmensen dit voor je uit handen nemen? Neem dan contact met ons op! Wij komen graag bij je langs voor advies en een vrijblijvende offerte. Wij plaatsen voornamelijk in de regio Zeeland kunststof kozijnen.

 

©2024 Het Kozijnhuys - Privacybeleid